JAK SCHUDNĄĆ RAZ A PORZĄDNIE? SPRAWDŹ JAKIE BADANIA WYKONAĆ
Często zdarza się, ze osoby, które podejmują walkę z otyłością, a czasem tylko ze zbędnymi kilogramami, napotykają na utrudnienia. Mają dopasowana dietę i treningi personalne, ćwiczą, a masa ciała nie chce drgnąć. Jak to możliwe, ze nie ma rezultatu tych wyrzeczeń i poświeceń?
Nadmierna masa ciała, a szczególnie otyłość brzuszna, to nie defekt estetyczny. Boryka się z nim wiele osób, ale niewiele z nich wie, ze nie jest to tylko problem estetyczny. Nadmierne odkładanie się tłuszczu w jamie brzusznej może być bowiem powiązane z różnymi chorobami, takimi jak: insulinooporność, zespół metaboliczny, choroby układu krążenia, cukrzyca czy nadciśnienie tętnicze krwi. Pod wpływem zadziałania szeregu czynników o niekorzystnym działaniu na ludzki organizm, takich jak: długotrwały napływ nieodpowiednich składników odżywczych (cukrów prostych, kwasów tłuszczowych nasyconych i kwasów tłuszczowych trans), nadmierna przepuszczalność jelitowa, dysbioza jelitowa, może dojść do uruchomienia procesu przerostu komórek tłuszczowych. Większe, zmienione chorobowo adipocyty nie zachowują się jak prawidłowa tkanka tłuszczowa, tylko tkanka o charakterze zapalnym, produkująca wiele niekorzystnych dla organizmu związków: cytokiny i chemokiny zapalne, które powodują mobilizacje makrofagów, wydzielają również zwiększoną ilość wolnych kwasów tłuszczowych – FFA (Free Fatty Acids). Ich nadmierna ilość pojawiająca się w krwiobiegu zmusza z kolei wątrobę do zwiększonej detoksykacji.
Jeśli wiec od dłuższego czasu nie możesz pozbyć się otyłości brzusznej, warto sprawdzić, jaki jest tego powód.W organizmie może dochodzić do zaburzeń funkcjonalnych. Jakie badania warto wykonać?
W kierunku dysbiozy jelitowej – w jelitach może wystąpić dysbioza jelitowa, czyli zaburzenie równowagi składu flory bakteryjnej, na korzyść chorobotwórczych bakterii gnilnych. Brak odpowiedniej ilości bakterii probiotycznych powoduje zbyt niski poziom produktów metabolizmu bakteryjnego, czyli krótkołancuchowych kwasów tłuszczowych – propionowy, octowy, masłowy (short chain fatty acids – SCFA).
LBP i zonulina sa parametrami wykorzystywanymi do sprawdzenia szczelności bariery jelitowej. U podstaw jej zaburzeń leży również migracja toksyn ze światła jelit do krwiobiegu.
W kierunku insulinooporności – dlaczego jest tak niebezpieczna? Przez wiele lat może nie dawać żadnych objawów specyficznych, a uszkadza wiele organów. Oporność komórek na działanie insuliny sprawia, ze mamy bardzo duże stężenie glukozy poza nimi. Uszkadza ona białka naszego ciała w mechanizmie glikacji. Bardzo wczesnym i czułym badaniem insulinoopornosci jest test HOMA-IR i test Quicki.
CRP h.s. stan zapalny niskiego stopnia, informuje nas o tym, ze sa produkowane cytokiny i chemokiny zapalne, m.in. IL-6, IL-1 oraz TNF-alfa.
Ocena poziomu białek zapalnych produkowanych przez wątrobę.
Kto z pewnością powinien wykonać powyższe badania? Osoby, które od wielu lat borykają się z problemem nadwagi (kobiety z obwodem talii powyżej 84–88 cm i mężczyźni z obwodem powyżej 96–100 cm), u których nawet zdrowe i dobrze zbilansowane diety nie przynoszą rezultatu w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Do redukcji zmienionej chorobowo tkanki tłuszczowej wisceralnej, oprócz zbilansowanej diety hipotoksycznej i odpowiednio dopasowanego wysiłku fizycznego, należy dołączyć odpowiednio dopasowana suplementacje (najlepiej jeśli zrobią to lekarz lub farmaceuta), konieczne może być zastosowanie indywidualnie dobranego probiotyku i prebiotyku.
Szczególnie interesujące działanie w redukcji tkanki tłuszczowej wisceralnej wydają się mieć polifenole, w szczególności krótkołancuchowe– monomery, dimery i oligomery flawanoli, które modulują odpowiedz przeciwzapalna, zmniejszają ilość krążących mediatorów zapalenia, takich jak TNF-alfa, I-6, IL-1, a co za tym idzie – pozwalają na przywrócenie prawidłowej funkcji adipocytów i pozbycie się niechcianych fałdów na brzuchu. Inaczej mówiąc – polifenole redukują ilość tkanki tłuszczowej wisceralnej, dzięki czemu wzrasta siła działania przeciwzapalnego.
Autor: Marta Mieloszyk-Pawelec
Przeczytaj także: Otyłość – choroba o wielu twarzach
Poznaj skuteczność Oligo-Elite
Oligo-Elite® to japoński nutraceutyk, z liczi (85%) (Litchi chinensis) i zielonej herbaty (15%) (Camellia sinensis) standaryzowany na zawartość krótkołańcuchowych polifenoli o niskiej masie cząsteczkowej.